Преди времето на технологиите не сме говорили за синя светлина, макар че тя се съдържа в спектъра на дневната светлина от слънцето. Но с интензивната употреба на технологични устройства очите ни са изложени на многократно по-високи нива на синя светлина, излъчвана от екраните, както и LED, диодно и луминисцентно осветление. При това от най-ранна възраст и в продължиение на много часове всеки ден.

Как въздейства синята светлина на очите?

Вече е известно, че синята светлина уврежда ретината на окото. Последните изследвания* върху ефекта от синьо-виолетовия спектър имат за цел да разберат как. Изследователи от факултета по химия и биохимия към Универисета Толедо доказват, че продължителното излагането на синя светлина уврежда фоторецепторите в окото, като кара клетките, отговорни за чувствителността към светлината да произвеждат токсично вещество, което убива фоторецепторите. Фоторецепторите нямат способността да регенерират – веднъж загинали, те не се възпроизвеждат повече.

Според учените, човешкият организъм има способността да противодейства на този токсичен процес чрез производството на молекули, наречени алфатокоферол (витамин Е производни и естествен антиоксидант). Те се произвеждат в очите и тялото и предпазват клетките от умиране. При слаб имунитет или напредване на възрастта след 50-те тази способност драстично намалява. И тогава настъпва истинската беда. Това допринася за стартирането на процес на макулна дегенерация (увреждане на макулата). Макулата е онази част от ретината на окото, която отговаря за централното зрение и способността на окото да вижда и най-дребните детайли на предметите (напр. при четене, шофиране и т.н.). Макулната дегенерация е необратимо заболяване и води до прогресивна загуба на зрението. Тя е и една от водещите причин за слепота.

За да намалим рисковете и ускоряването на слепотата, учените съветват да се избягва гледане на екрани (компютри, таблети, смартфони, лаптопи и т.н.) в тъмното, да се използват устройства с филтри за синя светлина, на открито да се носят слънчеви очила, които имат филтър едновременно за УВ и синя светлина, а при работа с компютър да се използват стъкла с филтър за синя светлина. Особено внимание трябва да имаме към децата, тъй като в това технологичното съвремие тяхното зрение е изложено на тези рискове още от най-ранна възраст.

Как optistudio.bg допринася за намаляване на рисковете от синя светлина?

Не можем да контролираме колко време прекарвате вие или децата ви пред екраните на различни устройства, но можем да гарантираме, че когато гледате, очите ви ще са максимално защитени. Висококачествен филтър за синя светлина има при следните видове стъкла:

В категория Очила за компютър“ – Когато добавяте стъкла към рамка, изберете „антирефлексно покритие с филтър за синя светлина“

В категория „Диоптрични очила“ – Когато добавяте стъкла към рамка, изберете „за работа с компютър“. За децата изберете „детски нечупливи Essilor Junior Airwear Prevencia“

В категория „Очила за шофиране“ – за дневно шофиране, когато добавяте стъкла към рамка изберете „бързо реагиращи фотосоларни Essilor Crizal Forte XTRActive“ (за дневно шофиране) или стъклата на Zeiss (за нощно шофиране)

Съвет от optistudio.bg: Можете да изберете стъкла с филтър за синя светлина, не само конкретно за работа с компютър, но и дори когато си поръчвате очила за четене или за постоянно носене. Така ще платите само за един чифт очила за няколко цели.


*Източник: Университет Толедо

Пълен текст към доклада от изследването четете тук.

 

 

автор и снимки: optistudio.bg