Не е трудно да разчетете рецептата си и да поръчате диоптрични очила онлайн, ако знаете някои основни термини. Избирате диоптрична рамка за очила и от опциите към рамката добавяте стъкла с антирефлексно покритие, защита от екрани, цветни диоптрични стъкла или за нощно шофиране. При въвеждане на данните от рецептата, първо трябва да обърнете внимание, че стойностите в рецептата могат да са различни за ляво и дясно око. Те се обозначават така:

O.D. – означава „дясно око“

O.S. – означава ляво око


ДИОПТРИ

За въвеждане на диоптъра съответно за ляво и дясно око, потърсете цифрите съответстващи на SPH., което означава „сфера“. Сферата (или диоптърът) може да е минус (-) за късогледство или плюс (+) за далекогледство, така че е важно да спазвате знака.

Колкото по-голяма е цифрата, толкова по-голяма нужда от корекция има окото. Стойностите на диоптрите (сферите) се въвеждат поотделно за дясно и ляво око. Понякога стойностите са еднакви, друг път – различни за двете очи.

! Ако имате диоптър едновременно за далече и за близо, означава или да си поръчате два чифта очила (един за близо, един за далече) или един чифт очила с прогресивни стъкла. Имайте предвид, че прогресивните стъкла за очила изискват взимане на мярка, което изисква физическото ви присъствие. Поради възможни рискове с точното центриране, засега онлайн не предлагаме поръчка на прогресивни очила, а само еднофокусни т.е. за едно разстояние – близо, средно, или далече.


АСТИГМАТИЗЪМ

Често данните в рецептата спират до сферата (диоптъра). В някои случаи, обаче, освен силата на диоптъра (сферата), окото има нужда от допълнително коригиране на образа т.е. астигматизъм. Данните, които показват каква да бъде корекцията на астигматизма са винаги два вида:

  • CYL. – означава „цилиндър“ и обозначава размера на астигматизма т.е. степента, в която роговицата се отклонява от нормалната сферична форма.
  • AXIS – означава „ос“ т.е. наклон на оста, с която трябва да се измести образа, за да е правилен. Записва се в градуси от 0° до 180°.

 

 

 

 

 

 

 

Понякога градусите (Axis) се посочват в рецептата от лекаря и така:


PD – ПУПИЛНА ДИСТАНЦИЯ

Пупилна дистанция или междузеничната дистанция е разстоянието между двете зеници, на което трябва да се центрират стъклата, за да съвпадат с оптичния център. Измерва се в милиметри.

 

 

 

 

 

 

 


При изработка на очилата, всички стойности от рецептата трябва да се спазят, за да виждате правилно.

Вече можете да изберете диоптрична рамка за очила, да въведете данните от рецептата си или просто да я прикачите, и да поръчате очила с диоптър. Изберете диоптрична рамка за очила за ежедневно носене или четене от раздел Диоптрични очила, очила за компютър и екрани с първокласна грижа за очите при работа с компютър с или без диоптър или очила за шофиране, които можете да използвате като втори чифт или като основен чифт за постоянно носене.

Слънчеви очила с диоптър може да поръчате с някой от страхотните цветове, които предлагаме. Вижте как.

 

Винаги може да ни потърсите за допълнителна помощ – Свържете се с нас, елате в чат-а – отговаря очен оптик, готов за въпроси.

автор и снимки: optistudio.bg