Има ли очила едновременно за нощно и дневно шофиране?

За съжаление няма такава технология – очилата за дневно шофиране имат оцветяване, за да намаляват слънчевото блестене в очите  или да повишават контраста при мъгла. А очилата за нощно каране трябва да са напълно безцветни и  прозрачни, с отлични противоотражателни оптически свойства (антирефлесно покритие), за да намаляват отблясъците привечер и нощем.

Жълтите очила за нощно каране ефективни ли са?

Не. Жълтите стъкла увеличават контраста през деня, когато има светлина. Те са полезни при каране в мъгла или дъжд, но само в светлата част на денонощието. През нощта обаче тъмните части от пътя се затъмняват допълнително заради цвета в стъклата. Защо това може да е опасно, вижте повече ТУК.

За какво се ползват очилата с жълти стъкла?

Използвайте ги само през деня за увеличаване на зрителния контраст на обектите – напр. когато има мъгла или вали дъжд/сняг. Ако имате диоптър, поръчайте очила за мъгла от категория „За шофиране“, изберете рамка и кликнете на нея, а след това изберете стъкла за мъгла от опциите. При нас можете да поръчате очила за мъгла и с диоптър.

Какви очила са подходящи за нощно шофиране?

За нощно виждане при шофиране търсете само очила с безцветни стъкла с висок клас антирефлексно покритие и по двете повърхности на стъклата (предна и задна), специално разработено за нощно каране:

– намаляват ореолите около насрещните светлини (фарове, светофари, мокър асфалт)

– намаляват облясъците върху задната повърхност на очилата от фарове на задните коли, чиито светлини виждате в огледалата.

видео: Zeiss

Неслучайно, заради високотехнологичните си покрития, тези стъкла обикновено са и най-скъпите модели от гамата на производителите на диоптрични стъкла, но пък си струват, тъй като очилата с такива стъкла могат да се използват едновременно и като основен чифт очила за ежедневно носене, ако имате диоптър.

Поляризиращите очила вършат ли работа за нощно шофиране?

Не. Поляризиращите стъкла (вкл. всички очила Polaroid) са тъмни като слънчеви, така че не може да се използват нощем. Незаменими са, обаче, през деня, когато има силно слънце. Повече за поляризацията ТУК.

Какви очила са подходящи за дневно шофиране?

Зависи. Ако няма ярко слънце и е мрачно, шофирате в мъгла или вали сняг/дъжд, подходящи са очила със слабо оцветяване на стъклата (кат. 1 или 2), които денем засилват контраста – напр. жълти. При слънчево време, може да ползвате стандартни слънчеви очила (кат. 2 или 3), а най-добре слънчеви очила с поляризация. Ако имате диоптър, можете да поръчате при нас поляризиращи очила с диоптър, като избирате между няколко цвята.

 

 

 

Тези и други цветове поляризиращи стъкла, както и жълти очила за мъгла с диоптър, поръчайте от опциите за стъкла към всяка рамка от ТУК.

Никога не използвайте очила с цветни стъкла при нощно шофиране, тъй като оцветяването на стъклата допълнително затъмнява тъмните части от пътя и е рисково.

За хората с диоптър много удобни са специални фотосоларни стъкла – през деня действат като фотосоларни (потъмняват и изсветляват според светлината), а през нощта могат да се ползват и за шофиране, тъй като имат специално шофьорско антирефлексно покритие за намаляване на дразнещите светлинни ореоли около обектите. Освен това имат качествен филтър за синя свелина, което ги прави универсални и за работа с компютър. Така купувате основен чифт очила с 3 приложения. Моделът е на DriveSafe Photofusion на Zeiss. Може да се поръча като опция към рамките от категория За шофиране.

Инвестирайте в шофьорски очила с първокласни оптически качества – по-малко зрителна умора и комфортно виждане на пътя при дневно шофиране, нощно каране или шофиране при мъгла през деня, със или без диоптър:

очила за нощно шофиране

Появиха ли ви се въпроси? Попитайте ни на 0888545750 или ни пишете ТУК.

автор: optistudio.bg

видео: официален сайт на Zeiss