Заблуда е, че оцветените в жълто очила помагат при шофиране през нощта. Хората смятат, че жълтият цвят намалява отблясъците и подобрява контраста на обектите нощем. В действителност, обаче, когато шофирате през нощта или при здрач, видимостта намалява и тогава КАКЪВТО И ДА Е ЦВЯТ на стъклата намалява количеството светлина, което преминава през стъклата и достига до очите. Ефектът е, че виждате по-зле. Проблемът е всъщност по-голям, тъй като жълтият цвят дава измамното усещане, че виждате обектите по-ясно, а всъщност допълнително намалява видимостта на тъмните части от пътя.

„Доказано е, че жълтите очила за нощно шофиране не носят никакви ползи при шофиране нощем. Те дори са опасни, тъй като дават усещане на шофьора, че вижда добре. Проучванията показват, че нощем и привечер жълтият цвят на стъклата затрудняват зрението и забавят акомодацията на окото при насрещни отблясъци. Много търговци необосновано рекламират, че жълтият цвят подобрява зрението през нощта. Федералната комисия по търговия на САЩ постановява, че такива практики са незаконни, тъй като твърденията, че жълтите стъкла подобряват нощното виждане не се основават на никакви научни доказателства.“ („Съдебни аспекти на връзката между зрение и шофиране“, Мерил Дж. Алън, O.D., Ph.D., Et al.*“)

Жълтите стъкла са ефективни при мъгла или облачно време през деня, но не помагат при насрещни отблясъци от фарове и не трябва да се носят при свечеряване или нощта. Няма как едни очила да служат едновременно за дневно и нощно шофиране – за съжаление не е измислена такава технология. Добрите оптики трябва да съветват клиентите си да избягват употребата на цветни, поляризирани или фотосоларни стъкла при нощно шофиране и да не участват в маркетингови или рекламни кампании за продажба на т.нар. очила за нощно шофиране с жълти стъкла, организирани от безотговорни търговци.

Какви стъкла  са подходящи за очила за шофиране нощем?

Ако имате диоптър, най-подходящи за нощно шофиране са напълно прозрачни безцветни стъкла със специално разработен висок клас антирефлексно покритие:

В сравнение със стандартните антирефлексни покрития имат повече характеристики:
– намаляват повече отраженията по стъклото и оттам светлите кръгове около светлинните източници, напр. фарове

– пропускат повече светлина до окото и подобряват зрението

– антирефлексното покритие е по двете повърхности на стъклото – намалява отраженията, които идват не само отпред, но и отзад (напр. фаровете на колите отзад)

– вътрешният дизайн на масата на стъклото е специалено разработен да намалява допълнително отраженията.

Съвкупността от тези екстри правят цената им висока – при всички производители на оптични стъкла тези за нощно шофиране са сред най-скъпите модели. Но инвестицията за очила 3 в 1 си заслужава, защото може да ги ползвате едновременно като основен чифт очила за далече, както и за работа с компютър, тъй като притежават и висок клас филтър за синя светлина.

Ако не носите очила с диоптър, очилата за нощно шофиране няма да подобрят особено зрението ви при шофиране нощем, защото антирефлексното покритие само помага да се намалят неудобствата от носенето на очила (т.е. характерните несъвършенства на оптичните стъкла по принцип).

Какви стъкла са подходящи за очила за дневно шофиране?

– поляризиращи очила (те винаги са тъмни). Виж за поляризацията ТУК

– фотосоларни за шофиране – реагират и в кола за разлика от стандартните фотосоларни стъкла.

Как да поръчам очила за шофиране?очила за нощно шофиране

В optistudio.bg не предлагаме конфекция очила за шофиране.

Можете да направите поръчка, за да ги изработим специално за вашите очи, с или без диоптър:

1. Избери рамка от категория Очила за шофиране и

2. Добави стъкла, специално разработени за дневно шофиране, нощно шофиранe или мъгла.

3. Въведи рецепта, ако имате диоптър.

Съвети за добро зрение при нощно шофиране:

– проверявайте редовно зрението си при очен лекар;

Ако носите очила с дипотър:

– актуализирайте рецепта за очила и винаги носете актуален диоптър;

– очилата да са прозрачни и с най-висок клас антирефлексно покритие;

– почиствайте добре стъклата на очилата;

– почиствайте добре предното стъкло на колата; проверявайте дали фаровете са чисти и правилно насочени.

Виж тук още въпроси и отговори за очилата за шофиране. Ако са останали още въпроси за очилата за шофиране, задайте ни ги ТУК.

* Forensic Aspects of Vision and Highway Safety“, Merrill J. Allen, O.D., Ph.D., Et al.

 

 

автор: optistudio.bg

видео: официален сайт на Zeiss