Широко разпространена е заблудата, че оцветените в жълто очила или жълтите поляризиращите очила помагат при шофиране през нощта. Хората смятат, че жълтият цвят намалява отблясъците и подобрява контраста на обектите. В действителност, обаче, когато шофирате през нощта или при здрач, видимостта намалява и тогава КАКЪВТО И ДА Е ЦВЯТ на стъклата намалява количеството светлина, което преминава през стъклото и достига до очите. Ефектът е, че виждате по-зле. Проблемът е всъщност още по-голям, тъй като жълтият цвят дава измамното усещане, че виждате обектите по-ясно, а всъщност е обратното.

„Доказано е, че жълтите очила за нощно шофиране не носят никакви ползи при шофиране нощем. Те дори са опасни, тъй като дават усещане на шофьора, че вижда добре. Проучванията показват, че нощем и привечер жълтият цвят на стъклата затрудняват зрението и забавят акомодацията на окото при насрещни отблясъци. Много търговци необосновано рекламират, че жълтият цвят подобрява зрението през нощта. Федералната комисия по търговия на САЩ постановява, че такива практики са незаконни, тъй като твърденията, че жълтите стъкла подобряват нощното виждане са неверни и не се основават на никакви научни доказателства.“ („Съдебни аспекти на връзката между зрение и шофиране’, Мерил Дж. Алън, O.D., Ph.D., Et al.*“)

Въпреки, че жълтите стъкла са ефективни при мъгла или облачно време през деня, те не помагат при насрещни отблясъци от фарове и не трябва да се носят при свечеряване или нощта. Жълтият цвят допълнително намалява видимостта на тъмните части от пътя. Ако насрещните фарове са ви проблем, необходимо е да проверите зрението си при лекар, тъй като е възможно това да е признак за начална катаракта или друг болестен процес.

Никога не използвайте поляризиращи очила за шофиране през нощта – всички поляризиращи стъкла имат затъмнение, поради което трябва да се използват само денем.

Ако имате диоптър, най-доброто средство за нощно шофиране са очила с напълно прозрачни безцветни стъкла с висок клас антирефлексно покритие – един чифт очила едновременно за ежедневна употреба и безопасно шофиране при лоша видимост:

Антирефлексното покритие помага по два начина:
– редуцира вътрешните отражения по стъклото и така намалява светлите кръгове около светлинните източници напр. фарове
– пропускат повече светлина до окото и подобряват зрението.

В optistudio.bg не предлагаме конфекция очила за шофиране. Можете да направите поръчка, за да ги изработим специално за вашите очи, с или без диоптър. Разгледай очила за шофиране – избери рамка от категория Очила за шофиране и добави стъкла специално създадени за дневно или нощно шофиранe.

Ако не носите очила с диоптър, очила с антирефлексно покритие или други очила за нощно шофиране няма да подобри особено зрението ви при нощно шофиране. Това е така, защото антирефлкесното покритие само помага да се намалят неудобствата от носенето на очила (т.е. характерните несъвършенства на оптичните стъкла по принцип) т.е. то е полезно само за онези, които носят очила с диоптър.

Добрите оптики трябва да съветват клиентите си да избягват употребата на цветни, поляризирани или фотосоларни стъкла при нощно шофиране и да не участват в маркетингови или рекламни кампании за продажба на т.нар. очила за нощно шофиране с жълти стъкла, организирани от безотговорни търговци.

 

Съвети за добро зрение при нощно шофиране:

– проверявайте редовно зрението си при очен лекар;

Ако носите очила с дипотър:

– актуализирайте рецепта за очила и винаги носете актуален диоптър;

– очилата да са прозрачни и с най-висок клас антирефлексно покритие;

– почисттвайте добре стъклата на очилата;

– почиствайте добре предното стъкло на колата; проверявайте дали фаровете са чисти и правилно насочени.

 

* Forensic Aspects of Vision and Highway Safety“, Merrill J. Allen, O.D., Ph.D., Et al.

 

 

автор: optistudio.bg

видео: официален сайт на Zeiss