Ние в optistudio.bg смятаме, че независимо дали носи диоптър или не, е хубаво човек да има един чифт качествени поляризиращи очила.

Отразяването на светлината причинява отблясъци

Слънчевата светлина се отразява от някои повърхности (напр. вода, сняг, лед, асфалт, стъкло, отразяващи повърхности по коли, сгради и т.н.) и тези отблясъци ни карат да си присвиваме очите. Това е не само досадно и пречи на ясното виждане, но и опасно, особено при много силно слънце. Силните отблясъци могат да причинят на незащитените очи снежна слепота и дори слънчево изгаряне, тъй като продължителното излагане уврежда роговицата.

Какво са поляризиращите очила

Светлината се отразява и се разпространява във всички посоки – вертикално, хоризонтално и диагонално. Поляризиращите стъкла имат филтър, която позволява само на един (вертикален) слой светлина да стигне до окото, като елиминира хоризонталното разпространение на светлината до очите. Това не само намалява драстично блестенето в очите, но и помага за по-контрастно виждане и по-голям комфорт на зрение. polarised glasses, polarisation of lightПредставете си, че слънцето блести по повърхността на водата – вие не можете да виждате под повръхността на водата. С поляризиращи очила, обаче, ще успеете да видите какво има във водата, без да присвивате очи. Това не можете да постигнете с неполяризиращи слънчеви очила – те само ще затъмнят, но няма да ограничат отблясъците към очите.

 

Поляризиращи слънчеви очила vs. неполяризиращи слънчеви очила

На външен вид не може да забележите поляризиращия вграден филтър в стъклата. Обикновените слънчеви очила предлагат обща защита от силната осветеност и вредните УВ лъчи, но само поляризиращите слънчевите очила могат да блокират заслепяващите слънчеви отблясъци, да увеличат зрителната острота и контраст, едновременно с блокирането на 100% от УВ лъчите.

 

Предимства и недостатъци на поляризиращите очила

  • намаляват блестенето в очите и подобряват зрителния контраст
  • незаменими при разходка в планината, особено през зимата и за скиорите – предпазва от снежна слепота.
  • идеални за шофьорите – намаляват умората от дългите часове на пътя
  • ако сте  рибар, моряк, сърфист или просто сте на море – виждате водата, а не слънчевите   отблясъци по нея
  • могат да се носят на закрито от хора, оперирани от катаракта или хора с чувствително зрение, или просто работите на място със силна осветеност (напр. с лице към прозорци)

  • поради това, че ограничават част от светлината, поляризиращи очила не бива да се носят нощем. Технологията на филтъра е такава, че той не може да бъде поставен на изцяло безцветни стъкла. Ето защо поляризиращите очила винаги са оцветени в някакъв цвят (сиво, кафяво, зелено или друг).
  • тъй като поляризиращият филтър пропуска само вертикалния слой светлина, при завъртане под определен ъгъл няма да виждате ясно LCD екрани на някои видове телефони, часовници или други устройства с кристално-течен дисплей. Всъщност така може да тествате дали очилата имат поляризиращ филтър.
  • пилотите ни бива да използват поляризиращи очила, тъй като това може да затрудни ясното виждане на някои летателни устройства, както и обекти в небето (напр. други самолети).

 

Подходящи ли са поляризиращите очила за нощно шофиране

Не. Поради способността си да намаляват отраженията от мокри и заснежени повърхности и асфалтови пътища, поляризиращите очила са чудесен избор за шофиране, тъй като намаляват напрежението в очите, причинено от силната осветеност. Но само през деня! Поради технологията на поляризиращия филтър, очилата по правило имат някаква степен на затъмнение. Това ги прави неподходящи за шофиране привечер или нощем.

За нощно шофиране очилата трябва да са напълно прозрачни без оцветяване и с много висок клас антирефлексно покритие с много добри противоотражателни способности. Някои производители на оптични стъкла предлагат стъкла с антирефлексни покрития, специално предназначени за нощно шофиране – напр. стъклата DriveSafe от Zeiss, които можете да намерите в категория очила „За шофиране“, опция „нощно шофиране“. Как се вижда през тези стъкла вижте в това демо от Zeiss.

Поляризиращите очила по-добре ли защитават очите от неполяризиращите

УВ филтърът предпазва очите от вредните лъчи на слънцето, а поляризацията просто предпазва от отблясъците. Макар да намаляват количеството светлина, която стига до очите, това не означава, че поляризиращите очила автоматично предпазват очите и от вредните УВ лъчи. При еднакви други качества, поляризиращите очила не предпазват от УВ повече отколкото неполяризиращите. Най-добрата комбинация за слънцезащитни очила е поляризация и висококачествен УВ филтър.

Много евтини слънчеви очила имат стикер за УВ защита. Но повечето от тях са с нискокачествени стъкла, които затъмняват, но не поглъщат вредната УВ радиация. Те дори нанасят сериозни щети, защото затъмнявайки, те карат зеницата да се разшири и така тя поема повече УВ лъчение.

УВ лъчи стигат до окото дори в облачно или мъгливо време, така че намерете си страхотни слънчеви очила с качествени филтри и ги носете с удоволствие.

Как да разбера дали очилата имат поляризация?

Лесно. Когато завъртите на 90 градуса някое LCD устройство (напр. телефон), през поляризиращите стъкла екранът потъмнява т.е. няма да се вижда. това е сигурен признак за наличие на поляризация.

Видове поляризиращи очила

Поляризиращи очила има както при стандартните слънчеви очила, така и могат да се изработят в някоя оптика по поръчка с или без диоптър. Поляризиращите стъкла могат да бъдат в различни цветове, с преливане на цвета от тъмно към светло, с различни покрития (антирефлексни, огледални, твърдо покритие против надраскване, покрития устойчиви на зацапване и прах, слънцезащитен фактор, т.н.), могат да бъдат с изтъняване (за хората с висок диоптър), под формата на прогресивни лещи – изобщо във всякаква комбинация. За хората с диоптър има доста голямо разнообразие.

Поляризиращи очила в optistudio.bg

За стандартни слънчеви очила без диоптър – разгледайте всички слънчеви очила с поляризация.

За хората с диоптър предлагаме най-голямо разнообразие от цветове и покрития на поляризиращи стъкла. Всъщност, ако нямате диоптър, също можете да се възползвате – при поръчка просто попълвайте данните за рецепта „без диоптър“.

Поляризиращи стъкла се предлагат в опциите към всяка рамка от категория очила „Слънчеви с диоптър“ и категория очила „За шофиране“.

Поръчката е лесна:

Избирате рамката, която харесвате от категория очила „Слънчеви с дипотър“ и категория очила „За шофиране“. Към нея от менюто за избор изберете стъкла с поляризация Essilor Xperio CrizalSun UV.

 

Изберете някой от страхотните цветове в плътен или преливащ фон:

По желание добавете огледално покритие в желания цвят за външната страна на стъклото Според избрания цвят на стъклата, системата ще предложи подходящите цветове на огледално покритие, от които ще можете да изберете:

Пазаруване на очила с поляризиращи стъкла: „Слънчеви с диоптър“ и „За шофиране“

За информация и въпроси обръщайте се към нас от тук или звънете на 0888575450.

 

Автор и снимки: optistudio.bg