Не можем да ви казваме колко време да стоите пред компютъра и телефона, но можем да осигурим максимална защита за очите при работа с всякакви устройства, независимо дали имате диоптър или не. За да има смисъл да инвестирате в очила за компютър, добре е те да имат едновременно две важни покрития:

  • антирефлексно покритие – само по себе си не предпазва от екрани, но осигурява повече светлина до очите и така намалява зрителната умора.
  • филтър срещу синята светлина от устройствата и изкственото осветление – защо тя е опасна, четете тук.

Всички стъкла с филтър „синя светлина“ са и с антирефлексно покритие. Но не всички антирефлексни стъкла имат филтър „синя светлина“. Ето защо за максимална защита, изрично търсете стъкла с филтър „синя светлина“. Производителите имат разнообразни търговски наименования за този вид стъкла – BlueProtect (Zeiss); Crizal Prevencia (Essilor); BlueControl (Hoya) и т.н. Най-добрите марки правят филтрите за синя светлина по-качествени: по-абсорбиращи и по-трайни (не падат лесно).

Някъде все още се предлагат стъкла с филтър Е.M.I. като компютърни, но те имат смисъл само за старите неплоски екрани, а и нямат филтър за синя светлина. Ние не препоръчваме да давате парите си за тях, тъй като не носят никаква полза.

Поръчайте очила за компютър с включени стъкла от тук: Очила за компютър.

За носещите диоптър – няма нужда да купувате отделно очила за компютър и отделно за корекция на зрението. Поръчайте диоптричните си очила със стъкла с филтър „синя светлина“ и така ще имате един чифт за двете цели.

СЪВЕТИ ЗА ОТПОЧИНАЛИ ОЧИ:

За максимално отпочинали очи при работа с екрани, винаги комбинирайте носенето на очилата със съветите на нашите оптици:

През 30 мин. отмествайте очи от екрана към далечни обекти през прозореца, напр. вижте какво правят хората навън, птичките по клоните или има ли коли по улицата. По 5 мин. на всеки 30 мин. осигуряват добра почивка на очите.

Напомняйте си да мигате често и да не се взирате дълго време в екрана.

Вечер избягвайте да гледате екрани, но ако се налага, нека да не е в тъмното, а винаги да има включена лампа наоколо, за да не се получава контраст (той уморява очите).

Винаги предпочитайте устройства с по-голям екран (настолен компютър, лаптоп) вместо малък (напр. телефон). Колкото по-малък е екранът, толкова повече взирането напряга очните мускули.

 

Още ли имате въпроси? Питайте ни – ние сме за това.