Не можем да ви казваме колко време да стоите пред компютъра и телефона, но можем да осигурим максимална защита за очите при работа с всякакви устройства, независимо дали имате диоптър или не. За да има смисъл да инвестирате в очила за компютър, добре е те да имат едновременно две важни покрития:

  • антирефлексно покритие – осигурява повече светлина до очите и така предпазва от зрителна умора.
  • филтър срещу синята светлина от устройствата и изкственото осветление – защо тя е опасна, четете тук.

Всички стъкла с филтър „синя светлина“ са и с антирефлексно покритие. Но не всички антирефлексни стъкла имат филтър „синя светлина“. Ето защо за максимална защита, изрично търсете стъкла с филтър „синя светлина“. Производителите имат разнообразни търговски наименования за този вид стъкла – BlueProtect (Zeiss); Crizal Prevencia (Essilor); BlueControl (Hoya) и т.н. Най-добрите марки правят филтрите за синя светлина по-качествени: по-абсорбиращи и по-трайни (не падат лесно).

Някъде все още се предлагат стъкла с филтър Е.M.I. като компютърни, но те имат смисъл само за старите неплоски екрани, а и нямат филтър за синя светлина. Ние не препоръчваме да давате парите си за тях, тъй като не носят никаква полза.

Поръчайте очила за компютър – изберете рамка за Очила за компютър и добавете стъкла по избор.

За носещите диоптър – няма нужда да купувате отделно очила за компютър и отделно за корекция на зрението. Поръчайте диоптричните си очила със стъкла с филтър „синя светлина“ и така ще имате един чифт за двете цели.

 

За максимално отпочинали очи при работа с екрани, винаги комбинирайте носенето на очилата със съветите на нашите оптици:
Напомняйте си да мигате често и да не се взирате дълго в екрана

На всеки 30 мин. отместете очите от екрана към далечни обекти през прозореца, напр. вижте какво правят хората по балконите, има ли птички по клоните или коли по улицата. По 5 минути на всеки 30 мин. осигуряват добра почивка на очите.

Вечер избягвайте да гледате екрани, но ако се налага, нека да не е в тъмното, а винаги да има включена лампа наоколо, за да не се получава контраст (той уморява очите).

Още ли имате въпроси? Питайте ни – ние сме за това.